Asia, Japan, Travel

JAPAN | Gunkanjima

11 juli 2017

Degene die mijn vorige post hebben gelezen, weten dat we onze tweede dag in Japan spendeerden in Nagasaki. We bezochten er onder andere Glover Gardens, maar ook China Town en de bijhorende tempel. In de middag hadden we echter nog iets gepland: het bezoeken van Gunkanjima.

Veel onder jullie zullen bij het horen van Gunkanjima weinig kunnen oproepen, maar toch kennen jullie het! Denk even terug aan Skyfall, jawel de Bond film. Daarin wordt James ontvoerd naar een verlaten, vervallen eiland. Het zijn indrukwekkende scènes! En nu drie keer raden? Inderdaad dàt eiland zijn we gaan bezoeken. Het ligt ongeveer 15 kilometer van de kust van Nagasaki en de enige manier om het te bezoeken is met de boot. Die boot moest ruim op voorhand gereserveerd worden en de enige mogelijke taal is Japans. Het was dus even zoeken alvorens we dat geregeld hadden! Ook werden we op voorhand gewaarschuwd dat aanmeren niet altijd mogelijk is omdat de zee er erg woest is. Fingers’ crossed!

Het eiland was vroeger een koolmijn-eiland. Omdat vele families zich er vestigden, werden er een school gebouwd, nutsvoorzieningen,… Nadat de mijnen echter definitief gesloten werden, vertrokken ook de bewoners. En nu staat het eiland zo’n 30 jaar leeg, volledig overgeleverd aan de grillen van de natuur. Het eiland is ook erkend als UNESCO werelderfgoed al werd er daar stevig tegen geprotesteerd. Tijdens de oorlogen zouden er namelijk Koreaanse gevangen onder dwangarbeid hebben moeten werken. Hoedanook, wij waren razend benieuwd. Ik ben gek op oude gebouwen en ruïnes en dit deed een soort rubex-gevoel naar boven opborrelen!

Eerst vaarden we met de boot naar een nabijgelegen eiland om wat meer te leren over de geschiedenis van de mijnen in Japan. Welja, veel hebben we niet echt geleerd, want het was allemaal in het Japans. Euh? Lost in translation! Daarna zetten we koers naar onze uiteindelijke bestemming. Al vanuit de verte zag het eiland er indrukwekkend uit! We waren een beetje bang dat we er niet zouden opkunnen want de boten voor ons waren allemaal niet aangemeerd. Maar gelukkig bleek onze kapitein het aan te durven en voor we goed en wel beseften zetten we voet aan een onbewoond eiland. We mochten uiteraard maar bepaalde delen bekijken, voor de veiligheid, maar je kreeg een goed beeld. Ik vond het er gek. Precies alsof iedereen op één dag alles had achtergelaten. Het was een beetje een oorlogsbeeld op de één of andere manier. Het is iets dat je gewoon zelf moet ervaren! Ik hoop dat de foto’s je alvast een beetje een idee geven :)

Zou het iets voor jou zijn?

Liefs,

M.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Sandy 01/09/17 at 14:20

    Owh wat ontzettend gaaf dit, zou zeker ook wat voor mij zijn. Ik zou daar dan zo een hele middag met de fotocamera kunnen rondstruinen, voor mooie urbex foto’s

  • Geef een reactie