Asia, Japan, Travel

JAPAN | Nikko

31 oktober 2017

Hello! Het is een tijdje geleden sinds mijn laatste Japan post maar toen ik door de foto’s aan het gaan was op mijn laptop, herinnerde ik me dat ik jullie nog niets over Nikko had verteld. Een plaatsje die we de eerste keer in Japan oversloegen, maar op onze tweede reis absoluut wilden bezoek. Waarom? Lees vooral verder!

Een beetje verborgen tussen de heuvelachtige bossen is Nikko één van Japans belangrijkste bezienswaardigheden. Slecht op een uurtje van Tokyo vind je een echt tempelparadijs. Het Tōshō-gū heiligdom en andere UNESCO World Heritage Sites geven de rijkdom en macht aan van de bekende Edo periode. De stad op zich is niet heel speciaal en er valt bitter weinig te beleven, maar de eeuwenoude tempels die hier staan en de natuurrijke omgeving maken dat allemaal goed. Deze stad weet jaarlijks miljoenen reizigers te boeien. Niet enkel toeristen trouwens, ook Japanners bezoeken deze heilige plaats frequent en in grote getale. Naast Kyoto, zijn er in Japan weinig tot geen plekken waar je zoveel indrukwekkende tempels vindt als in Nikko. De plaats is als het ware overspoeld door cultuur. Je kunt de tempels binnen één dag bezoeken, maar let’s be honest, dat is een beetje te veel van het goede. Focus je op één of twee tempels om een ‘templed out’ status en een lege portemonnee te vermijden.

Tōshō-gū

De meest belangrijke trekpleister is zonder twijfel de Tōshō-gū. Dit indrukwekkende heiligdom is opgedragen aan Tokugawa Ieyasu, de oprichter van het Tokuwaga shogunaat of dynastie. De tempel is gebouwd in 1617 tijdens de Edo periode toen Ieyasu’s zoon Hidetada leider van het leger was (shogun). Later werd de tempel uitgebreid en vergroot.

Het heiligdomcomplex bestaat uit meer dan een dozijn gebouwen die verzameld staan in een prachtig bos. Ontelbare houtsnijwerken en grote hoeveelheden goud werden gebruikt om de gebouwen te verfraaien op een manier die je nergens anders in Japan ziet. Bereid je wel voor op wat klim- en daalwerk. Als je alles wil gezien hebben, zal je heel wat trappen moeten doen. In bepaalde stukken moet je ook je schoenen uitdoen.

Je zal ook bij een bepaalde doorgang naar boven merken dat er heel wat mensen foto’s aan het trekken zijn van iets aan de bovenkant van de doorgang. Er is daar een slapend katje in het hout gegraveerd, één van de iconen van de tempel. Voor ons op zich niet veel speciaals, maar de Japanners zijn er dol op! De twee andere bekende iconen zijn de drie aapjes en een olifant.

Aan de linkerkant van het complex vind je de Honjido Hall die opgedragen is aan de “Crying Dragon”. Dit is een groot schilderij van een draak op het plafond van de hall. De naam verwijst naar het geluid die gemaakt wordt wanneer twee stukken hout tegen elkaar worden geklapt direct onder het hoofd van de draak. De hal werd speciaal voor dit geluid ontworpen. Dit wordt doorheen de dag uitgebeeld door de aanwezige priesters. Het is op zich een speciale ervaring, ook om de gelovige Japanners hun eerbied naar hun godsdienst toe te zien betuigen.

Je kan en wil deze tempel niet missen, maar je moet wel rekening houden met een heleboel andere toeristen. Kom dus zeker op tijd.

Praktisch: de tempel is open van 8:00 tot 17:00 uur. De entreeprijs is 2.100 yen per persoon, zo’n €16 (museum + tempel).

Wij bezochten enkel deze tempel. Er zijn zeker nog andere mooie te bezoeken, maar het hangt een beetje af van wat je al tijdens je reis hebt bezocht. Wij waren al in Kyoto geweest en hadden al redelijk wat verschillende tempels bezocht. Toen wij er waren, stonden er ook heel veel tempels in de stellingen, dus vonden we het minder interessant om ze bezoeken.

Shinkyo Bridge

Als je vanaf het treinstation wandelt naar de tempels, zoals wij deden, kom je langs de Shinkyo brug (‘heilige brug’ of ‘the bridge of fortune’). Deze staat bij de ingang van de heiligdommen en tempels van Nikko. Het wordt gezien als één van de mooiste bruggen van Japan. Tot 1973 kon je niet bij de Shinkyo brug komen. Tegen het einde van de jaren negentig heeft de brug verschillende renovatiewerkzaamheden ondergaan, en bezoekers kunnen nu over de brug lopen (en terug). Al betaal je daar wel 300 yen p.p voor. Mijn tip? Ga gewoon over de parallellopende brug staan. Je hebt het zicht op de prachtige brug en de natuur erachter. Dat is veel meer waard dan er eens over te lopen ;)

Hoe kom je er?

Nikko is erg goed bereikbaar. Zoals ik je al eerder vertelde is in Japan de trein je beste vriend. En dat ik ook zo voor de route naar Nikko. Het stadje ligt ongeveer 125 kilometer ten noorden van Tokyo, waardoor het een dagtrip of twee-daagse trip vormt vanuit de hoofdstad. Nikko is verbonden met Tokyo door Tobu Railways en Japan Railways (JR). Ik zou je aanraden een Japan Rail Pass aan te schaffen als je verschillende steden aandoet. Veel goedkoper dan aparte treintickets te kopen!

Eten in Nikko bleek een probleem want er waren bijna geen restaurantjes te vinden. Wat je er wel vindt zijn bakkerijtjes. We besloten dus daar een kleine lunch te kopen en op de terugweg naar het station op te eten. Vergis je trouwens niet in de afstand van het station naar de Shinkyo Bridge. Het is echt even stappen en het is niet meteen de meest interessante route. Je kan uiteraard wel de bus nemen :)

Liefs,

M.

 

You Might Also Like

No Comments

Geef een reactie