Portugal, Travel

LISBON | where to eat?

27 juni 2014

Reizen en lekker eten, het gaat hand in hand voor mij. Ik maak er dan ook altijd een hele uitdaging van om de beste restaurantjes te vinden. En alhoewel het al héél lang geleden is dat ik hier nog een ‘where to eat’ post uploadde, kriebelde het om mijn Lissabon-favorites te posten. Lissabon moet één van mijn favoriete steden zijn, aangezien ik er al drie keer geweest ben. En al is het nieuwe er een beetje af, het blijft een heel erg leuke plaats om enkele dagen te vertoeven. De must-do’s in Lissabon zijn voor een andere post, nu eerst en vooral: eten! En als ik je al één tip mag meegeven: blijf weg van de plaatsen waar ze foto’s van hun eten ophangen. Die tip geldt trouwens overal! Oh en onthoud: alles wat ze extra op tafel zetten, zoals olijfjes of brood wordt aangerekend! You’ve been warned!

1. Local food!

tumblr_m6dwcrFiA01r3cv7do1_500

Als ik aan Lissabon denk, denk ik aan sardienen. En al zal je mij dat nooit of te nimmer hier in België zien eten, in Portugal zijn ze gewoon super lekker en eet je ze op z’n best bij een lokaal mini-restaurantje in de Alfama-wijk. Ze worden bereid op de BBQ met een enorme hoeveelheid zout. Voor de ultieme taste-experience leg je de sardien op je broodje met het vel er nog aan. Terwijl je dan de ene kant ontdoet van het vel, dringen het zout en andere kruiden in je broodje: yummmm! Wij hadden het geluk dat we net aankwamen tijdens het sardienen festival, dat altijd plaats vindt rond 12 juni. Zowat elke zichzelf respecterende Portugees liep rond met mutsen/petten in de vorm van een sardien. Sfeer verzekerd!

2. Oficina Do Duque (website)

tumblr_inline_n4lpi0x2T91r0dlg1

Eén van de weinige kleine restaurantjes met een terras in Lissabon (vreemd hé) en waar het woord hipster vanaf druipt. Kom hier wel op tijd of maak een reservatie, want het restaurant heeft veel mensen moeten weigeren terwijl wij aan het genieten waren van ons eten… De kaart verandert regelmatig en alles is vers. De dessertjes zijn gemaakt om met twee te delen. Al moet je niet bang zijn om geld te besparen, want veel betaal je niet in deze culinaire hotspot. Je hebt wel snel gegeten, maar dat is dan des te meer tijd om Lissabon by night te verkennen.

3. Pharmacia (website)

PharmaciaIMG_20140614_202220

Wel, deze is een beetje tricky. Alhoewel alles super lekker was en het restaurant zelf super leuk ingericht was, hadden wij dikke pech met de bediening. Waarschijnlijk iemand zijn eerste dag want hij had onze bestelling dooreen gehaald met een andere bestelling zodat wij na 40 minuten nog geen drankje gezien hadden en onze fles water zelfs nooit op onze tafel terecht kwam. Toen we de desbetreffende ober er op attent maakten, werd hij waarschijnlijk nog zenuwachtiger en draaide alles nog meer in de soep. We vroegen dan maar om een andere ober om het in orde te maken en uiteindelijk (nog een dik halfuur later) kregen we (buiten de fles water) alles wat we besteld hadden. Je kan je wel voorstellen dat ze geen dessert meer genomen hebben. Maar waarom steek ik het dan in deze lijst? Ten eerste omdat het eten lekker was. Het zijn in feite allemaal verschillende tapas (wel klein, dus bestel genoeg) en het is de bedoeling dat je met je tafelgenoten deelt. De cocktails waren trouwens ook very yummy. Maar voor mij deden de details het. Alle cocktails hadden een pharmacie-gerelateerde naam, zoals bvb Paracetamol. Daarnaast was het thema ‘apotheek’ ook in heel veel dingen doorgetrokken, de flessen water kwamen in oude ontsmettingsvloeistofflessen, er stonden overal oude verpleegsterkarretjes,… En het bleef er allemaal super hip en relaxed uitzien. Ondanks alles zou ik er zeker nog eens durven gaan!

4. Pastéis de Belém

col pasteisDe meest bekende zoetigheid uit de Portugese keuken zijn deze pastéis de Belém, die een beetje vergelijkbaar zijn met onze rijsttaartjes, maar dan smeuïger vanbinnen. Een waar genot is het en al betaal je al snel een euro voor iets dat even groot is als de munt zelf, het is een must-eat. Dé beste variant vind je uiteraard in Belém, op amper een kwartiertje van Lissabon en super easy te bereiken met de trein. En als je daar toch bent, vermijd de Starbucks een beetje verder en ga ernaast een broodje/slaatje eten bij Pão Pão Queijo Queijo. Toeristen laten het waarschijnlijk links liggen omdat het er niet fancy uitziet, maar de locals komen hier maar al te graag en dat merk je ook aan de opvallend lagere prijzen.

5. LOSTin (website)

lost-in-esplanada, Lisbon where to eat

Alhoewel je er ook kon gaan eten, zijn wij toevallig in deze local hotspot verzeild op onze zoektocht naar cocktails. Thank you Foursquare! ’s Avonds (en overdag waarschijnlijk ook) heb je er een meer dan prachtig uitzicht over Lissabon. De sfeer is er heel relaxed en de inrichting doet denken aan India. De tafeltjes staan in eilandjes bijeen, met allemaal verschillende vormen en kleuren. Een grote hoeveelheid aan gezellige lichtjes maakt het geheel compleet. Ga ofwel voor de meest typische Portugese cocktail met tonic en porto of neem een grote kan sangria om te delen. U bent gewaarschuwd: ze schuwen hier geen hoge hoeveelheden alcohol!

Eentje dat wij niet konden bezoeken, was Guilty. Ook een echte aanrader als ik de verhalen van anderen mag geloven. Maar er zijn nog honderden andere restaurants en eetplaatsjes te vinden, dus ga op voorhand even op zoek op foodblogs of op ‘Go Lisbon’. Ik krijg er alweer honger van!

Liefs,

M.

Photo credits go to the restaurants featured in this post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Linda 27/06/14 at 18:54

  Leuke post! I hear Lissabon. Ben er in maart ook geweest :-)

 • Reply Karlien - Polished Cats 27/06/14 at 22:15

  oooeh leuke tips
  ik ben er nog nooit geweest, maar als ik er eens naartoe ga, hou ik uw tips in gedachte ;)

  Liefs
  Karlien

 • Reply Mademoiselle Sophistiqué 28/06/14 at 08:38

  Ooh super handig! Ik vertrek maandag naar Lissabon, heb er al superveel zin in :D

 • Reply Jana 28/06/14 at 13:20

  Deze post komt heel goed van pas want morgen vertrek ik richting Lissabon! Ik heb je adresjes opgeschreven ;-)

 • Reply Birte 28/06/14 at 19:43

  Hmmmmm, die pasteis de belem zijn écht heerlijk. Alleen daarvoor al zou ik nog ’s terug willen naar Lissabon ;-).

 • Reply Aurélie - lovelifelovefashion 29/06/14 at 14:38

  Ooeh wat leuk allemaal! Jammer van de bediening bij dat ene. Iedereen kan natuurlijk eens een lastige dag hebben ^^ Maar moest ik echt reuzenhonger hebben op zo’n moment was m’n humeur toch wat aangetast denk ik :p

  Trouwens nog nooit geweest! Lijkt me wel een prachtige stad!

  x Aurélie

 • Reply Natasja 30/06/14 at 12:27

  oehh, wat een mooie plekken.. dat lijkt me heerlijk in de zomer :D ik moet zeker eens terug :)

 • Geef een reactie